
ผศ. ดร.กันติยา เพชรสง
หลักสูตรสาขาวิชาเทคโนโลยีการอาหาร
การศึกษา (Education)
ปร.ด. วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีอาหาร, มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2562
วท.บ. วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีอาหาร, มหาวิทยาลัยสงขลานครินทร์, 2557
ความสนใจด้านการวิจัย (Research Interest)
1. Bacteriophage Technology
2. Gut Microbiome
3. Applied Microbiology
4. Antibioitc-Resistant Bacteria
รายการ | ผลงานวิชาการ | ปีที่เผยแพร่ |
---|---|---|
1 | Petsong, K., Vongkamjan, K. Applications of Salmonella bacteriophages in the food production chain. The Battle Against Microbial Pathogens: Basic Science, Technological Advances and Educational Program. Formatex 2015, 275–283. | 2015 |
2 | Petsong, K., Uddin, M. J., Vongkamjan, K. and Ahn, J. 2018. Combined effect of bacteriophage and antibiotic on the inhibition of the development of antibiotic resistance in Salmonella Typhimurium. Food Sci Biotechnol. 27(4) : 1239-1244. | 2018 |
3 | Petsong, K., Benjakul, S., Chaturonggakul, S., Moreno Switt, A. I. and Vongkamjan, K. 2019. Lysis profiles of Salmonella phages on Salmonella isolates from various sources and efficiency of a phage cocktail against S. Enteritidis and S. Typhimurium. Microorganisms. 7(4) : 100. | 2019 |
4 | Petsong, K., Benjakul, S., and Vongkamjan, K. 2019. Evaluation of storage conditions and efficiency of a novel microencapsulated Salmonella phage cocktail for controlling S. Enteritidis and S. Typhimurium in-vitro and in fresh foods. Food Microbiol. 83. | 2019 |
5 | Petsong, K., Vongkamjan, K. and Ahn, J. 2020. Synergistic effect of bacteriophage and antibiotic on inhibition of antibiotic-resistant Salmonella Typhimurium. J Food Hyg Saf 35(2) : 0-5. | 2020 |
6 | Petsong, K., Benjakul, S. and Vongkamjan, K. 2021. Optimization of wall material for phage encapsulation via freeze-drying and antimicrobial efficacy of microencapsulated phage against Salmonella. J Food Sci Technol 58 : 1937–1946. | 2021 |
7 | Tirawat, D., Petsong, K. and Sangsorn S. 2014. The effect of ozonated water, microbubbles water and ozone-microbubbles water on Escherichia coli and Salmonella Typhimurium decontamination in fresh produce. Proceedings of the 16th food innovation Asia conference 2014: Science and innovative for quality of life, Thailand | 2014 |
8 | Petsong, K., Benjakul, S., Moreno Switt, A. I., and Vongkamjan, K. 2019. Efficiency of a newly developed Salmonella phage cocktail against S. Typhimurium in raw chicken meat. Future food innovation for better health and wellness, BITEC, Bangkok, Thailand | 2019 |
9 | กิติญา วงษ์คำจันทร์ กันติยา เพชรสง และ สุทธวัฒน์ เบญจกุล สูตรการเตรียมซาลโมเนลล่าแบคเทอริโอเฟจ (Salmonella bacteriophage) ในรูปแบบเอนแคปซูเลทลักษณะเป็นผงแห้งและกรรมวิธีการผลิต ประเทศไทย เลขที่อนุสิทธิบัตร 17436 | 2021 |