ผศ. ดร.อัมพร แซ่เอียว

ผศ. ดร.อัมพร แซ่เอียว
ผศ. ดร.อัมพร แซ่เอียว

หลักสูตรสาขาวิชาเทคโนโลยีการอาหาร

การศึกษา (Education)

ปร.ด. พัฒนาผลิตภัณฑ์อุสาหกรรมเกษตร, มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์, ไทย, 2550
วท.ม. พัฒนาผลิตภัณฑ์อุสาหกรรมเกษตร, มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์, ไทย , 2543
วท.บ. เทคโนโลยีการอาหาร, มหาวิทยาลัยขอนแก่น, 2539

ความสนใจด้านการวิจัย (Research Interest)

1.  การประเมินคุณภาพทางประสาทสัมผัสของอาหาร (Sensory Evaluation of Food)
2. การพัฒนาผลิตภัณฑ์อาหาร ได้แก่ เนื้อเทียม อาหารนวัตกรรม อาหารเชิงหน้าที (Product Development in Meat Analogue, Innovation food, and functional food๗
3. การออกแบบแนวคิดสำหรับผลิตภัณฑ์อาหาร( Design concept of food product)
4. การวิจัยตลาดอาหารผู้บริโภค (Food Marketing Research)
5. การทดสอบการยอมรับผู้บริโภค (Consumer Testing)

ผลงานวิชาการ
รายการผลงานวิชาการปีที่เผยแพร่
1Peerapong Wongthahan , Amporn Sae‐Eaw  and Witoon Prinyawiwatkul.2020. Sensory lexicon and relationships among brown colour, saltiness perception and sensory liking evaluated by regular users and culinary chefs: a case of soy sauces.  International Journal of Food Science & Technology. vol 55 Issue 7 (January) ,p 2841-28502563
2PANNAPA HANMONTREE and Amporn Sae-eaw.  Krachai dam (kaempferia parviflora) drinks: hysicochemical properties, consumer acceptance, purchase intent, and emotional and wellness responses. Italian Journal of Food Science. 2020; 32 (3) :631-644.2563
3S Mao, Amporn Sae-eaw, P Wongthahan, W Prinyawiwatkul. 2020. Descriptive sensory characteristics of cooked mixed rice prepared by a different method using rate-all-that-apply and quantitative descriptive analysis. Asia-Pacific Journal of Science and Technology.1:1-14.2563
4Wachirattanapongmetee, K., Katekaew, S., Sae-Eaw, A., Thawornchinsombut, S. Production factors affecting antioxidant peptides from tilapia processing byproductsFood Science and TechnologyOpen AccessVolume 39, Issue 1, January-March 2019, Pages 181-1872562
5Supawong S, Park JW, Thawornchinsombut S. 2018. Controlling lipid oxidation and volatile compounds in frozen fried fish cake prepared with rice bran hydrolysate. Journal of Aquatic Food Product Technology. 27, 2018 (8): 885-889. Published online: 13 Aug 2018.2561
6Watcharawit M. VirotePattarajinda. Allexander M. Stelzleni. JutaratSethakul. Monchai Duangjinda and Amporn S. 2017. Beef consumptions and selection bias in Thailand. Khon Kaen AGR. J. 45(4) : 731-740.2560