คณะเทคโนโลยี มข. ร่วมกับศูนย์ประสานงานโครงการอันเนื่องมาจากพระราชดำริ มข. จัดกิจกรรมอบรมปฏิบัติการและถ่ายทอดองค์ความรู้ เรื่อง กระบวนการผลิตข้าวตอกแตกตามภูมิปัญญาท้องถิ่น ณ เทศบาลตำบลบ้านค้อ อำเภอเมืองขอนแก่น จังหวัดขอนแก่น (The Faculty of Technology, Khon Kaen University, in collaboration with the Coordination Center for Royal Initiative Projects at Khon Kaen University, organized a workshop and knowledge-sharing activity on the local wisdom-based process of producing “Khao Tok Taek” (popped rice) at Ban Kho Subdistrict Municipality, Mueang Khon Kaen District, Khon Kaen Province.)

วันที่ 5 มีนาคม 2568 ศูนย์ประสานงานโครงการอันเนื่องมาจากพระราชดำริ มหาวิทยาลัยขอนแก่น จัดกิจกรรมอบรมปฏิบัติการและถ่ายทอดองค์ความรู้ เรื่อง กระบวนการผลิตข้าวตอกแตกตามภูมิปัญญาท้องถิ่น ณ เทศบาลตำบลบ้านค้อ อำเภอเมืองขอนแก่น จังหวัดขอนแก่น โดยมีผู้บริหาร บุคลากร เทศบาลตำบลบ้านค้อ และคนในชุมชนพื้นที่ที่สนใจ 40 คน เข้าร่วมการฝึกอบรม การฝึกอบรมในครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อการอนุรักษ์ภูมิปัญญาท้องถิ่น และเพิ่มมูลค่าทรัพยากรในท้องถิ่นสู่ผลิตภัณฑ์ที่มีมาตรฐาน ซึ่งกิจกรรมเป็นการบรรยาย เรื่อง กระบวนการผลิตที่มีความปลอดภัยและมีคุณภาพได้มาตรฐาน และฝึกปฏิบัติการ เรื่อง กระบวนการผลิตข้าวตอกตามภูมิปัญญาท้องถิ่นดั้งเดิม โดยวิทยากร รศ.ดร.จันทิมา ภูงามเงิน อาจารย์ภาควิชาเทคโนโลยีอาหาร คณะเทคโนโลยี มหาวิทยาลัยขอนแก่น
n March 5, 2025, the Center for Coordination of Royally Initiated Projects, Khon Kaen University, organized a workshop and knowledge transfer activity on the topic of “The Process of Producing Popped Rice According to Local Wisdom” at Ban Kho Subdistrict Municipality, Mueang Khon Kaen District, Khon Kaen Province. The training was attended by 40 participants, including executives, personnel from Ban Kho Subdistrict Municipality, and interested members of the local community. The objective of this training was to preserve local wisdom and add value to local resources by developing them into standardized products. The activity included a lecture on safe and standardized production processes, as well as hands-on training in the traditional process of making popped rice according to local wisdom. The session was conducted by Associate Professor Dr.Chanthima Phungamngoen, a lecturer from the Department of Food Technology, Faculty of Technology, Khon Kaen University.